Op reis

OP REIS

Wanneer u naar het buitenland gaat is het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Hieronder vindt u een aantal tips op het medische vlak. Deze informatie is niet volledig. Informeer altijd bij de officiële instanties of het reisburo welke aanvullende voorbereiding gewenst is

Reizigersadvisering, vaccinaties en preventie

Voor een aantal landen is het verstandig om u vooraf te laten vaccineren of medicatie in te nemen om te voorkomen dat u bepaalde ziekten krijgt. Hiervoor kan u terecht bij de GGD (www.ggdreizen.nl). Nadere informatie over welke voorbereidingen u kan treffen vindt u bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl)

Medicijnen mee naar het buitenland

In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten streng verboden. Op het overtreden hiervan staan strenge straffen. Wanneer u (of uw kind) gebruiker bent van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, dan kunt u deze geneesmiddelen niet zomaar meenemen naar het buitenland. Dat geldt onder andere voor slaap- en kalmeringsmiddelen (bijv. Valium, Seresta), sterke pijnstillers, ADHD-middelen (bijv. Ritalin, Concerta) en medicinale cannabis. Voor deze geneesmiddelen heeft u in de zogenaamde Schengenlanden een Schengenverklaring nodig. Voor welke landen dit geldt en voor welke geneesmiddelen u een verklaring nodig heeft, kunt u vinden op de website van Farmatec. Let erop dat u het aanvraagformulier 6 weken voor vertrek moet opsturen!

 

Neem geneesmiddelen mee in de verpakking van de apotheek. Daardoor is het duidelijk dat u het geneesmiddel niet als genotmiddel gebruikt.

In geval van twijfel vraag uw apotheek of het geneesmiddel een opiaat is.

Vraag voordat u op reis gaat een medicijnpaspoort aan. Dit document geeft een totaaloverzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit kan praktisch zijn bij verlies van medicijnen of als u een arts in het buitenland raadpleegt. Een medicijnpaspoort vervangt een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring niet.

bron: www.farmatec.nl

Contact

Telefoon 0596-572918
 

Huisartsenpraktijk van Lune

Molenweg 16
9919 AH Loppersum
Telefoon:
0596-572918
Fax:
0596-573046
Spoednummer 0596-571284
Routebeschrijving >