Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt georganiseerd voor vrouwen van 30 tot 60 jaar. Zij krijgen om de vijf of 10  jaar een uitnodiging om deel te nemen. Zie ook de website van bevolkingsonderzoek Noord

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die door een eenvoudig onderzoek heel vroeg kan worden ontdekt. Dat onderzoek is het laten maken van een uitstrijkje. Vrouwen die uitgenodigd worden voor het bevolkingsonderzoek kunnen gratis een uitstrijkje laten maken.

Baarmoederhalskanker:

Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 700 vrouwen baarmoeder- halskanker vastgesteld. Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot 60 jaar. Baarmoederhalskanker ontstaat meestal uit cellen in het slijmvlies op de grens van baarmoederhals en baarmoedermond. Dat gebeurt doorgaans heel langzaam. Hierdoor is het mogelijk om beginnende afwijkingen, die tot kanker kunnen leiden, op te sporen. 

Waarom meedoen?

Het uitstrijkje wordt in het screeningslaboratorium eerst onderzocht op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV). Pas als dit virus aanwezig is, wordt hetzelfde uitstrijkje direct beoordeeld op afwijkende cellen.. De kans op genezing is in die gevallen zeer groot. Vrouwen bij wie een beginnende afwijking wordt gevonden, hebben meestal geen klachten. Daarom krijgen alle vrouwen van 30 tot 60 jaar eens in de vijf jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

Het maken van een uitstrijkje:

Het uitstrijkje wordt gemaakt door de huisarts of de assistente. Wilt u eraan denken om de oproep van het bevolkingsonderzoek mee te nemen. Er worden u een paar vragen volgende uitstrijkje: zoals de datum van uw laatste menstruatie. Zij zal u ook vertellen hoe en wanneer u de uitslag van het onderzoek krijgt.

Neem contact op tussen nu en het volgende uitstrijkje indien u last krijgt van:

hinderlijke afscheiding
bloedverlies bij of vlak na geslachtsgemeenschap
bloedverlies buiten de menstruatie
bloedverlies als u een jaar of langer geen menstruatie meer heeft gehad.

 

Contact

Telefoon 0596-572918
 

Huisartsenpraktijk van Lune

Molenweg 16
9919 AH Loppersum
Telefoon:
0596-572918
Fax:
0596-573046
Spoednummer 0596-571284
Routebeschrijving >