Bevolkingsonderzoek borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. Het wordt jaarlijks bij ruim 10.000 vrouwen vastgesteld. Ongeveer 60 % van alle borstkanker-patienten geneest.

Bevolkingsonderzoek is een van de mogelijkheden om borstkanker in een zo vroeg mogeiijk stadium op te sporen. Als vrouwen elke twee jaar meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker, is hun kans op genezing veel groter. Dan is ook vaker een borstsparende behandeling mogelijk. Elke twee jaar krijgen alle vrouwen van 50 tot 75 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten mammografie. Dat gebeurt door speciaal hiervoor opgeleide radiodiagnostisch laboranten. De röntgenfoto's maken kleine afwijkingen zichtbaar, ook als die nog niet voelbaar zijn of klachten geven. De foto's worden beoordeeld door twee radiologen.

Momenteel wordt nog onderzocht of een regelmatig borstonderzoek voor vrouwen tussen 40-50 jaar en boven de 75 jaar zinvol is. U ontvangt vanzelf een uitnodiging. Op de uitnodiging staat waar en wanneer u wordt verwacht. Deelname is vrijwillig en gratis. U krijgt de uitslag zo snel mogelijk thuis gestuurd. Wanneer u naar aanleiding van dit onderzoek bericht heeft ontvangen dat er op de röntgenfoto's een afwijking is geconstateerd, krijgt u het advies contact op te nemen met uw huisarts. Deze heeft intussen de uitslag ontvangen en kan u vertellen wat er op de foto's is ontdekt. De huisarts zal u dan een verwijzing voor de chirurg geven, zodat nader onderzoek kan plaatsvinden.

Klachten:

Het is belangrijk om zelf tussentijds te blijven letten op verschijnselen die kunnen wijzen op borstkanker.

Let vooral op:

Een knobbeltje in de borst
Een deukje of kuiltje in de huid
Plaatselijk verdikte huid van de borst
(Bloederig) vocht uit de tepel
Een tepel die sinds kort naar binnen trekt
Veranderingen aan de tepel die gepaard gaan met roodheid, schilfertjes of eczeem.
Heeft u één van deze klachten, wacht dan niet op de volgende uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek, maar ga naar de huisarts.

 

Contact

Telefoon 0596-572918
 

Huisartsenpraktijk van Lune

Molenweg 16
9919 AH Loppersum
Telefoon:
0596-572918
Fax:
0596-573046
Spoednummer 0596-571284
Routebeschrijving >